Je inloopkast optimaal verlichten doe je zo 0 658

Je inloopkast optimaal verlichten doe je zo

Bij het verlichten van je inloopkast zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Natuurlijk moet het allemaal mooi wezen, maar je moet tegelijkertijd voorkomen dat de kleuren van je kleding niet natuurlijk ogen. Daarnaast wil je schaduwen in je kast voorkomen. Spotjes, een wandlamp met schakelaar en natuurlijk daglicht zijn je beste vrienden in je inloopkast. We leggen het een en ander voor je uit.

Algemene verlichting in de inloopkast

Qua verlichting wordt vaak aangeraden om te kiezen voor natuurlijk daglicht. Zo worden de kleuren heel realistisch weergegeven. Een ideale inloopkast heeft dan ook grote raampartijen om het daglicht maximaal naar binnen te brengen. Ook spiegels kunnen daarbij helpen. Een nadeel is wel dat de uv-stralen de kleuren van kleding op termijn kunnen aantasten. Een permanente blootstelling aan uv-straling is dan ook geen goed idee. Dit kan je voorkomen door met een gesloten systeem te werken.

Wanneer je de voorkeur geeft aan een open kastensysteem of wanneer voldoende natuurlijke lichtinval niet mogelijk is, kies je beter voor spierwitte verlichting zodat je geen vertekend beeld krijgt. De klassieke gele spots laat je dus beter achterwege.

Detailverlichting voorzien

Naast algemene verlichting zal er toch altijd minimaal één lichtbron in detailverlichting moeten voorzien. Detailverlichting helpt namelijk bij fijne ingrepen of voor het opsporen van onvolmaaktheden in je kleding. Een iets hogere lichtintensiteit is belangrijk, maar kijk vooral uit naar de mogelijkheid om het licht te richten naar waar het nodig is. De meest eenvoudige oplossing is een richtbare wandlamp met schakelaar. Klik hier voor een aantal leuke modellen die gegarandeerd een meerwaarde zijn voor je inloopkast.

Verlichting in de kast

Je zal natuurlijk niet alleen de ruimte moeten verlichten, maar er ook voor moeten zorgen dat je alles in je kast netjes terug kan vinden. Verlichting inbouwen is dan ook een aanrader. Hierbij plaats je verschillende spots om het licht voldoende gelijkmatig te verdelen. Hoe kleiner de afstand tussen de spots is, hoe gelijkmatiger de verlichting zal zijn.

Een andere oplossing is om het licht net voor de kast te monteren. Hierbij geldt dat hoe hoger de kast is, hoe dichter het licht bij de kast moet worden geplaatst. Ook het kiezen voor lampen met een grotere openingshoek zal ervoor zorgen dat je minder last hebt van schaduw. Overdrijf echter niet, want een minimale afstand van 15 centimeter blijft toch aanbevolen. Anders riskeer je dat je kast gaat verkleuren. Ook kan je kiezen voor een richtbare spot die je eventueel onder een betere hoek kan kantelen. Ten slotte kan je de ledspotjes ook vervangen door led-profielverlichting, maar ook dan moet je goed nadenken over de afstand waarop je het monteert.

Centraal eiland met eigen verlichting

Als je er in je inloopkast de ruimte voor hebt, is een centraal eiland altijd een goed idee. In het eiland heb je dan nog een aantal kastjes om bijvoorbeeld je nieuwe schoenen in op te bergen. Ook leuk is een glazen bovenpaneel zodat je je mooiste sieraden ziet liggen. Op het eiland kan je enkele kledingstukken kwijt die je later wil passen en je kan er je kleding netjes opplooien. Hier kan je sowieso wat extra licht gebruiken en omdat zo’n eiland net centraal is geplaatst, is een enkele mooie hanglamp een goed idee. Het zorgt niet alleen voor een goede verlichting, maar het drukt ook meteen z’n stempel op de ruimte.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Gekozen door ons