Zijn slippers wel of niet goed voor je voeten? 0 4140

slippers strand

Het warme weer komt er weer aan en dat betekent blote voeten en slippers! Ondanks dat we massaal naar de winkels rennen om weer de nodige nieuwe slippertjes aan te schaffen, is er ook een tegengeluid gekomen van onderzoekers. Slippers schijnen namelijk helemaal niet zo goed te zijn voor de voeten. Sterker nog: ze schijnen nog slechter voor je voeten te zijn dan het dragen van (te) hoge hakken. Maar hoe komt dat eigenlijk? En is er een manier om toch je oude en vertrouwde slippertjes te dragen zonder je voeten te beschadigen?

Slippers slecht voor de voeten

Onderzoekers hebben al meerdere keren aangegeven dat het lopen op slippers enorm slecht is voor je voeten. Vooral voor mensen met diabetes is het lopen op slippers een echte no-go. Met slippers laat je je voeten volledig onbeschermd. Hierdoor zijn ze vatbaar voor splinters, verwondingen en door open sneetjes kan je weer last krijgen van infecties. Niet alleen voor mensen met diabetes enorm gevaarlijk, maar voor andere mensen ook gewoon vervelend. Naast de kans op verwondingen verhogen slippers ook nog eens het risico op blessures aan de knieën, heupen en rug. Dit doordat slippers vrijwel geen voetbed hebben en daardoor geen ondersteuning biedt tijdens het lopen.

Mooi weer: en nu?

Natuurlijk snappen we wel dat slippers niet goed zijn voor de voeten, maar wat kan je dan beter wel dragen tijdens zomerse dagen? We weten allemaal dat we dan liever wat luchtigs aan onze voeten dragen. Allereerst is het mogelijk om slippers te dragen, maar doe dit dan nooit langer dan 2 uur om je voeten zo min mogelijk te belasten. Moet je langer weg? Ga dan voor sandalen met een stevig voetbed en ondersteuning rondom de voet. Ook de welbekende Birkenstocks scoren goed op het gebied van veiligheid. Kijk vooral naar de zool van de schoenen. Als deze zo vlak is als je hand wordt het aangeraden om hier nooit langer dan 2 uur op te lopen. Dit geldt ook voor ballerina’s, de welbekende flatjes die niet meer weg te denken zijn uit ons huidige straatbeeld. Zij geven net zo weinig steun als slippers en dat kan resulteren in dezelfde problemen.

In huis slippers dragen

Veel mensen dragen in de zomer slippers in huis. De oude pantoffels worden na de wintermaanden snel in de hoek gegooid en de blote voeten mogen weer gezien worden. Toch is het dragen van slippers in huis ook de reden dat veel mensen voetklachten ervaren. Ze lopen hiervoor de deur plat bij podotherapeuten en huisartsen, maar een echte oorzaak wordt niet gevonden. Totdat de vraag wordt gesteld op welk schoeisel ze lopen in huis. Onbewust loop je zo een uur of 5 binnenshuis op slippers. Dat geeft enorme belasting op je gewrichten en dat zal resulteren in voetklachten, pijn aan de rug, de heup en gevoelige knieën. Uit onderzoek is gebleken dat je binnenshuis beter op blote voeten of sokken kan lopen om je voeten in een natuurlijke stand te houden.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest populaire berichten

Gekozen door ons