Steeds meer duurzame merken in de kledingindustrie 0 2991

duurzame kleding

Duurzaamheid wordt misschien wel het meest gebruikte woord in 2018. Steeds meer mensen besluiten om duurzaam te wonen en te leven. We zien in dat als we op dezelfde voet blijven doorgaan ons milieu er langzaam aan kapot gaat. Niet alleen op het gebied van energie en bouwen zien we veel verschil, maar ook de kledingindustrie waagt zich steeds meer aan duurzaamheid. Naar verwachting zal het aantal duurzame merken in de kledingindustrie ook dit jaar weer fors toenemen. Duurzaam is hot! Maar hoe werkt dat eigenlijk in de kledingindustrie en wat zijn de voordelen?

Duurzame merken in de kledingindustrie: hoe werkt dat eigenlijk?

De vraag van de consument naar duurzame producten wordt steeds groter en daardoor wordt het ook voor de kledingindustrie tijd dat hierop gereageerd wordt. Wat we vooral zien bij exclusieve merken is dat de kwaliteit van hun spullen omhoog wordt gegooid. Hierdoor blijven de kledingstukken langer goed en mede daardoor wordt het milieu minder belast. Ook is het belangrijk dat de kledingstukken op een duurzame manier worden geproduceerd. Deze kleding beschikken over een speciaal keurmerk, vergelijkbaar met het FSC-keurmerk. Als we kijken naar duurzame kleding is het ook belangrijk onder welke omstandigheden de stukken worden geproduceerd. Is er bijvoorbeeld sprake van uitbuiting onder de arbeiders, krijgen ze minder betaald dan het minimumloon of moeten ze werken onder schrille omstandigheden? Dit zijn allemaal factoren die meewegen als er wordt bepaald of een kledingstuk een keurmerk krijgt toegewezen.

Duurzaam omgaan met kleren: wat kan je zelf doen?

Speelt duurzaamheid een belangrijke rol in jouw leven en wil je dit ook graag doorvoeren in je kledingkast, maar heb je niet voldoende financiële middelen om bij speciale merken kleding aan te schaffen? Wees gerust: er is ook genoeg wat je zelf kunt doen om het milieu een handje te helpen.

  • Gooi nooit kleding weg! Zorg dat je de kleding te koop zet of geef ze weg aan familie en/of vrienden. Zo zorg je ervoor dat kledingstukken een nieuw leven krijgen en daardoor het milieu minder belast wordt.
  • Doe je aankopen tweedehands. Andersom werkt dit uiteraard ook. Ben je opzoek naar nieuwe stukken voor je kledingkast? Bekijk dan eerst wat tweedehands websites of struin een kringloopwinkel of markt af. Het zal je soms verbazen wat voor schatten je hier tegenkomt. Wist je trouwens dat vintage helemaal in is? Goedkoop en helemaal volgens de mode, dat is pas echt een win-win situatie!
  • Ga voor een minimalistische kledingkast. Wist je al dat een minimalistische kledingkast helemaal in is? Hierbij zorg je ervoor dat je geen overbodige dingen in je kast hebt hangen en je je focust op enkel wat basics. Door het maken van de leukste combinaties zal je merken dat je eigenlijk helemaal niet zoveel kleren nodig hebt. Goed voor je portemmonee en het milieu.
  • Let op de verschillende kledingmaterialen. Veel materialen hebben een sterke invloed op het milieu, denk bijvoorbeeld aan wol. Als je de aankopen van dit materiaal tot het minimum beperkt help je de belasting op het milieu te verminderen.
Previous ArticleNext Article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest populaire berichten

Gekozen door ons