Kleding op de Nederlandse scholen 0 713

Kleding op de Nederlandse scholen

Kleding op Nederlandse scholen is een veelbesproken onderwerp. Want wat is normaal op school om te dragen? En zijn er ook regels waar je rekening mee moet houden? In dit artikel gaan we op beide vraagstukken verder in, en zullen we andere belangrijke aandachtspunten met je doornemen.

Kleding op school

Het dragen van kleding op scholen is een veelbesproken onderwerp in Nederland. Vaak is er in de media te zien dat er problemen zijn ontstaan omtrent het dragen van kleding op school. Wat je regelmatig ziet is dat leerlingen bepaalde kleding omtrent geloofsovertuigingen dragen, en dat dit niet helemaal de bedoeling is op de betreffende school. Maar wat je ook vaak ziet, is dat leerlingen naar huis worden gestuurd om een ander t-shirt aan te doen, omdat hier shockerende teksten op te zien zijn. Er zijn dus wel degelijk bepaalde kledingstukken die niet zijn toegestaan op Nederlandse scholen. Bovengenoemde kledingstukken worden vaak verboden, maar er zijn ook veel scholen waar zaken zoals petten, slippers en korte broeken verboden zijn. Het is maar net op welke school je zit, maar in principe zijn de scholen vrij in het opleggen van kledingvoorschriften.

Toch zijn er situaties in en rondom scholen waar minder op kleding wordt gelet. Denk bijvoorbeeld aan buitenschoolse activiteiten. Zo zijn leerlingen bij schoolreisjes vaak in staat om meer soorten kleding te dragen. Maar ook tijdens huiswerkbegeleiding of tijdens bijles Engels waar veel leerlingen gebruik van maken, gelden soepelere regels.

Kleding op school

Kleding van docenten

Maar hoe zit het nu eigenlijk met de kleding die docenten dragen? Ook dit is natuurlijk bij iedere school verschillend, maar er zijn wel zaken die bij veel scholen overeenkomen. Zo wordt er vaak verwacht dat docenten meer formele kleding dragen. De kleding die ze in het weekend naar een feestje dragen zijn soms niet gepast. Docenten zijn een voorbeeld voor leerlingen en moeten dit dan ook laten zien. Het is daarnaast belangrijk dat docenten representatief overkomen bij relaties en de ouders van de kinderen. Docenten moeten toch laten zien dat de kinderen in goede handen zijn. En dit wordt vaak toch nét wat lastiger wanneer ze aanstootgevende of andere aparte kleding dragen.

Als docent kun je er zelf ook voor kiezen om bepaalde kleding te dragen. Want de kleding die je draagt, zegt vaak veel over je persoonlijkheid. Ben je een strenge docent en wil je dit ook uitstralen? Dan kun je dit het beste doen door formele kleding te dragen. Maar ben je wat losser en wil je vriendelijkheid uitstralen? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om vrolijke kleding of wat meer informele kleding te dragen. Het dragen van kleding kan dus veel invloed hebben op hoe mensen over je denken. En dit is zeker wat om over na te denken als docent.

Hoewel er veel wordt gesproken over wat gangbare kleding is in de Nederlandse scholen, hoef je het jezelf niet moeilijk te maken. Door logisch na te denken kom je vaak al heel ver in het uitzoeken van passende kleding. Laat kinderen simpelweg kleding dragen die je ze in iedere omgeving zou laten dragen, en je zit al snel goed. Daarnaast is het handig om eens te informeren bij je school of er bepaalde regels zijn voor het dragen van kleding. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Gekozen door ons