Oplossingen tegen kaalheid 0 1970

Oplossingen tegen kaalheid

Vroeg of laat komt het leeuwendeel van de mannen ermee in aanraking: kaalheid. Je haren worden steeds een beetje dunner, je haarlijn trekt zich verder terug en na verloop van tijd heb je een glanzende, kale schedel. Sommige mannen zetten zich hier makkelijk overeen en leggen zich neer hun hun lot en nieuwe look. Voor de mannen die er toch wat meer moeite mee hebben, zijn er wel degelijk mogelijkheden om de kaalheid tegen te gaan.

Kaalheid, waarom overkomt je het?

Kaalheid, ook wel alepecia genoemd, is zonder hulpmiddelen niet af te remmen. Het overkomt je gewoon als natuur de tijd rijp acht. Dokter Google komt uiteraard met een handvol oplossingen, waarvan de ene beter werkt dan de andere. Een methode die absoluut goed werkt is het ondergaan van haartransplantatie. In Nederland wordt bij deze ingreep het vaakst gebruik gemaakt van de zogenaamde FUE-techniek, wat staat voor Follicular Unit Extraction. Bij de methode worden de haren vanaf de achterzijde van het hoofd verwijderd met een holle naald. Deze haren worden vervolgens via kleine gaatjes geplaatst in de kale gebieden van de hoofdhuid, waarna de haren vastgroeien en een nieuwe haargroei op gang brengt. Het uiteindelijke resultaat van deze vorm van haartransplantatie laat zich na een jaar zitten. Ten opzichte van andere vormen van haartransplantaties heeft de FUE-methode als groot voordeel dat er geen littekens achterblijven.

kaalheid

Finasteride

Een splinternieuwe ontwikkeling op het gebied van het tegengaan van haaruitval is het effect van finasteride. Dit stofje blijkt uitstekend te reageren wanneer de kaalheid voorkomt als gevoeligheid voor een bijproduct van testosteron. Dit bijproduct noemen we dihydrotestosteron (DHT). DHT zorgt ervoor dat de groeifase van het haar drastisch wordt ingekort. De inzet van finasteride werkt vooralsnog alleen op mannen. Bij vrouwen heeft finasteride nog niet het gewenste resultaat.

quorum sensing

Een andere mogelijke remedie is de behandeling met quorum sensing.  Dit is een zeer nieuwe ontwikkeling en is vooralsnog niet getest om mensen. Wel weten onderzoekers dat bij muizen het haar weer in een groeifase terecht komt, wanneer er een bepaalde hoeveelheid haar wordt uitgetrokken. Het is afwachten hoe het onderzoek naar deze vorm van het opnieuw genereren van haar zich gaat ontwikkelen. Vooralsnog is het voor de huidige generatie kalende mannen nog veel te vroeg om aanspraak te maken op deze behandeling.

Vooralsnog is haartransplantatie de enige methode die bewezen werkt en waar we de nodige kennis van hebben vergaart om de behandeling succesvol te laten verlopen. Het taboe, dat in het verleden rustte om haartransplantatie rustte, is volledig verdwenen en inmiddels in het ondergaan van een haartransplantatie maatschappelijk geaccepteerd.

Previous ArticleNext Article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest populaire berichten

Gekozen door ons