Waarom schoorsteenvegen belangrijk is 0 1007

Waarom schoorsteenvegen belangrijk is

Waarom schoorsteenvegen belangrijk is

Er is niets zo gezellig als het staren in de vlammen van een open haard. Maar het hebben van een open haard of een houtkachel vergt wel onderhoud. Ben jij benieuwd waarom het zo belangrijk is om de schoorsteen goed schoon te houden? In dit artikel leggen we de belangrijkste redenen voor je uit en geven we je tips voor het onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een abonnement op woondiensten van Univé waarbij je jaarlijks een schoorsteenveger langs kunt laten komen die alles voor je regelt. Op die manier kun je onbezorgd genieten van jouw open haard.

Bescherm je gezondheid

Bij het branden van hout komen schadelijke stoffen vrij. Wanneer het rookkanaal van de schoorsteen niet goed schoon is kunnen deze stoffen in jouw woning terecht komen en via je ademhaling in jouw longen belanden. Hierdoor kun je een levensgevaarlijke koolmonoxidevergiftiging oplopen. Daarom is schoorsteen vegen van de schoorsteen heel belangrijk. Het is verstandig om de schoorsteen minstens eenmaal per jaar goed te reinigen. Heb je geen tijd of geen zin om dit klusje zelf te klaren. Overweeg dan een abonnement op woondiensten bij jouw verzekeraar of huur los een professionele schoorsteenveger in, zodat je zeker bent dat dit goed wordt uitgevoerd.

Voorkom brand

Een andere reden waarom het van essentieel belang is om de schoorsteen regelmatig te reinigen is dat je hiermee brand kunt voorkomen. Wanneer er niet genoeg zuurstof bij het vuur komt en er te veel vuil in het rookkanaal zit kan het vuur uitslaan in een grote brand. Hier kan niet alleen de haard of kachel zelf in brand komen te staan, maar ook de gehele schoorsteen, tot aan het dak. Om brandschade aan jouw woning en aan je gezondheid te voorkomen is het slim om ervoor te zorgen dat de schoorsteen altijd goed is onderhouden.

Beter voor het milieu

Daarnaast is een schone schoorsteen ook een stuk beter voor het milieu. Door de rook van het verbranden van hout komen er fijnstof en schadelijke roetdeeltjes vrij die via het rookkanaal worden gelaten in de buitenlucht. Als je de schoorsteen goed schoonhoudt komen deze stoffen minder vrij. Ook bespaar je energie doordat je hout efficiënter brandt bij een schoon rookkanaal, dus het is ook nog eens een mooie manier om kosten te besparen. Loop dus geen onnodig risico en zorg voor regelmatig onderhoud aan jouw schoorsteen, zodat je een comfortabel warm én veilig huis hebt.

Previous ArticleNext Article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest populaire berichten

Gekozen door ons