5 Speciale manieren om te herdenken 0 1170

5 Speciale manieren om te herdenken

Als een dierbare overlijdt willen we daar graag op een speciale manier afscheid van nemen. Je wilt de geest van die persoon graag levendig houden. Dat is heel gezond en hoort bij het rouwproces. Herinneringen zijn er om te koesteren, dus neem er je tijd voor.

1.   Een speciaal aandenken

Je kan natuurlijk zelf iets maken met je handen. Je kan dan ondertussen nadenken over mooie herinneringen en zo je geliefde betrekken in het proces. Ook kan je bijvoorbeeld via assieraad.com zelf een sieraad laten maken met het as erin van de dierbare die is overleden. Dit is nog een vrij onbekend concept, maar het is een mooie manier van herdenken. Je kan er ook een speciaal symbool van laten maken. Dit sieraad is een manier om iemand altijd dichtbij je te dragen. Ook kan je bijvoorbeeld een boompje laten planten in zijn of haar herinnering.

assieraad

2.   Plek in het huis

Veel mensen doen dit al, maar je zou een speciaal plekje in het huis kunnen maken als nagedachtenis. Je zou er een kaarsje kunnen branden, of wierook. Ook kan je een foto plaatsen zodat hij of zij nog voelt als een aanwezigheid in het huis. Als je dit minder fijn vindt kan je ook bijvoorbeeld een speciaal boek tentoonstellen wat diegene heel mooi vond. Of een schilderij van een bepaalde schilder. Je kan ook vrienden en familie vragen om iets op te schrijven in een boekje, en dat boekje bij je bed of in de woonkamer te leggen, zodat je er af en toe doorheen kan bladeren.

3.   Gelegenheid

Je kan een speciale dag bedenken waarop je met alle familie en vrienden samen komt en praat over de dierbare. Dit helpt niet alleen om hem of haar levendig te houden in het geheugen, maar ook als steun en toeverlaat aan naasten. Je kan iets gaan doen wat hij of zij erg leuk vond om te doen. Op die dag kan je ook bijvoorbeeld foto’s en filmpjes verzamelen en die samen gaan bekijken. Je kan zelf natuurlijk de sfeer en de locatie bepalen.

4.   Doneren

Er zijn veel mogelijkheden om ter nagedachtenis te doneren. Een erg mooi gebaar. Er zijn meerdere organisaties die zich hiermee bezig houden. Ook kan je een specifiek doel voor ogen hebben. Je kan ook met een bepaalde actie geld inzamelen, of bijvoorbeeld mee doen aan een marathon. Tegenwoordig kan je ook makkelijk via social media aan crowdfunding doen voor een bepaald goed doel.

5.   Schrijven

Ten slotte is het ook een heel goed idee om dingen op te schrijven. Dit kan in de vorm van fictie of een dagboek. Je kan ook een soort autobiografie schrijven als je daar comfortabeler mee bent. Het is erg goed voor het rouwproces om alles van je af te schrijven, en daarnaast haal je allemaal mooie herinneringen op. Je kan ook gewoon een beetje willekeurig dingen omhoog halen, en dat wat je hebt geschreven bijvoorbeeld bij het graf met bloemen leggen.

Denk eens na over manieren waarop je de geest van iemand op een unieke manier levend kan houden. Er is geen ideale manier om te rouwen, het is voor iedereen anders. Maar er iets actiefs mee doen is wel erg belangrijk. Tijd heelt en tijd steken in het herdenken van een geliefde is altijd een goed idee.

Previous ArticleNext Article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest populaire berichten

Gekozen door ons